Lídri EÚ sa dohodli na 120 miliardách eur pre pakt rastu a pracovných miest

29.06.2012 Celý región

Brusel 28. júna (TASR) - Lídri EÚ sa dnes počas prvého kola rokovaní zasadnutia Európskej rady dohodli na sume 120 miliárd eur pre pakt rastu a tvorby nových pracovných miest. Oznámil to predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

"Dohodli sme sa na pomoci pre naše ekonomiky. Suma vo výške 120 miliárd eur je určená na okamžité prorastové opatrenia," povedal Rompuy po siedmych hodinách rokovaní európskych lídrov.

Van Rompuy spresnil, že v rámci tohto programu ide o zvýšenie úverovej kapacity Európskej investičnej banky vo výške 60 miliárd eur, pričom ďalších 60 miliárd sa použije z doteraz nevyčerpaných štrukturálnych fondov EÚ.

Podľa nemenovaných diplomatov sa prvá časť rokovaní lídrov EÚ skončila bez uceleného úspechu - záverečného schválenia paktu - kvôli pokusom Talianska o získanie podpory od ostatných európskych partnerov pre získanie úľav pre bankový sektor. Predovšetkým pre talianske a španielske banky, ktoré sú nútené vysoko si požičiavať na finančných trhoch.

Predseda Európskej rady pred novinárom povedal, že po krátkej prestávke rokovania stále pokračujú. Zároveň priznal, že dva členské štáty trvali na tom, že EÚ musí na summite prijať obe, krátkodobé aj dlhodobé, krízové opatrenia. Podľa agentúry Reuters ide o Taliansko a Španielsko.

Najťažšia časť rokovaní v rámci paktu pre rast a tvorbu pracovných miest - finančná stabilita - bola predmetom nočných rokovaní lídrov EÚ, pričom krátko pred polnocou ešte nebol známy termín ukončenia týchto rokovaní.
 

Vyberte región